Poliklinisk undersøkelse
Når legen har sendt henvisning til alderspsykiatrisk poliklinikk for å utrede deg for din sykdom eller dine plager, vil du få innkalling til time. Det er ingen spesielle forberedelser til undersøkelsen. Ta med deg briller og høreapparat dersom du bruker det. Ta også med oversikt over hvilke medisiner du bruker. Noen ganger ønsker vi at du har med deg pårørende til undersøkelsen. Du vil få beskjed om dette på forhånd. Undersøkelsen kan vare fra en til to timer.
På poliklinikken blir du tatt i mot av en fagperson. Før undersøkelsen starter, blir du informert om hva som skal skje. Behandleren snakker med deg om din situasjon, og bruker standardiserte skjemaer for å kartlegge dine symptomer og plager. Det kan være kartlegging av ditt humør, dine angstplager eller hukommelsesproblemer. Dersom det er nødvendig vil en lege undersøke deg kroppslig.
Hvis du har med deg pårørende vil en behandler gjerne snakke med vedkommende. Pårørende blir også bedt om å besvare spørsmål om din situasjon. På slutten av undersøkelsen vil du og dine pårørende ha en felles avsluttende samtale med behandler.
Ved behov kan du bli henvist til supplerende undersøkelser. Det kan være spinalprøve, MR-bilde av hodet og/eller blodprøver.
Det er ikke uvanlig å bli mentalt sliten etter en slik undersøkelse.
Du vil få svar på undersøkelsene som er gjort så snart resultatene foreligger. Dersom du skal fortsette i poliklinisk behandling vil du få ny time etter første utredning.
Alderspsykiatrisk ambulant virksomhet
Ambulant virksomhet betyr at fagpersoner fra spesialisthelsetjenesten besøker deg der du bor. Dette skjer i de tilfeller hvor du er så alvorlig psykisk syk eller fysisk svekket at du ikke kan komme til poliklinikken. Et hjemmebesøk gir mye nyttig informasjon.
Ambulant virksomhet gjelder særlig pasienter med demenssykdom og psykiatriske og/eller atferdsmessige tilleggssymptomer, og som bor på sykehjem eller i bofellesskap med tilsyn av helsepersonell. Tilleggsymptomer kan være depresjon, angst, vrangforestillinger, hallusinasjoner, eller endringer i atferd i form av likegyldighet, sinne, uro og tvangshandlinger.
Fastlegen eller annen lege sender henvisning til alderspsykiatrisk poliklinikk med ønske om en alderspsykiatrisk vurdering.
Under undersøkelsen vil en fagperson fra alderspsykiatrisk poliklinikk ha en samtale med deg. I tillegg brukes standardiserte anbefalte utrednings- og kartleggingsinstrumenter. Vi innhenter også opplysninger fra personalet og fra pårørende når det er mulig.
Anbefalinger om tiltak blir sendt til legen som har henvist deg. Personalgruppen på sykehjemmet/bofelleskapet kan få tilbud om faglig veiledning.
Innleggelse på alderspsykiatrisk sengepost
I noen tilfeller blir det bli aktuelt med innleggelse på alderspsykiatrisk sengepost. Når du kommer til sengeposten vil du bli tatt imot av en sykepleier/miljøterapeut som viser deg rommet ditt. Du vil få en samtale med sykepleier/miljøterapeut og lege. Pårørende eller personal fra den institusjonen du har vært på kan være tilstede under samtalen. Legen vil undersøke deg kroppslig og bestille eventuelle nødvendige tilleggsundersøkelser.
Under oppholdet på sengeposten vil det bli tatt forskjellige tester. Pårørendemøte blir avtalt etter behov. Det blir etablert kontakt med kommunen du kommer fra dersom det er behov for kommunale tjenester. Vi vil vurdere dine ressurser med tanke på egenomsorg og du får samtale med din behandler minst en gang i uken.
Før du reiser hjem vil det være et oppummeringsmøte, eventuelt sammen med andre aktuelle representanter fra sykehuset og din kommune. Det blir også etablert kontakt med kommunen for informasjon om hjemreise dersom du har behov for kommunale tjenester. Hvis du trenger nye medisiner blir dette ordnet før du reiser hjem.